Огранак Ниш – Активности 2021. година

И 2021. годину обележила је борба против пандемије вируса Ковид 19 и оставила неизбрисив траг у историји наше професије. Ипак, Комора медицинских сестара и здравствених техничара Србије са огранком Ниш у свом саставу, брзо је успела да одржи корак са временом и највећим планетарним догађајем који нас је задесио. КМСЗТС је на основу одлука својих органа од почетка епидемије вируса Ковид 19 у Републици Србији, и у 2021. години наставила са пружањем једнократне помоћи члановима Коморе оболелим од вируса, све до утрошка опредељених средстава за ову намену и тиме још једном показала да својим члановима пружа сву своју расположиву помоћ и подршку сваке врсте. У том смислу, Огранак Ниш је у овој изазовној години по први пут поделио 2 издања службеног гласила КМСЗТС, са укупно 4 писана теста, чиме је значајан број чланова огранка стекао оптималан број бодова и укупно је подељено 13 000 гласила.

Делегати огранка Ниш на челу са председником Извршног одбора Весном Јоцић, настоје да помогну и мотивишу што више чланова на унапређење образовања и зато је њихов став да већи део новчаних средстава буду додељена члановима који се школују на високошколским установама. Из тог разлога су стално у непосредној комуникацији са члановима из свих здравствених установа, трудећи се да што боље информишу своје колеге о Јавним огласима Одбора ФУП за формално образовање, као и о свим дешавањима, новостима и активностима.

По расписаним Јавним огласима (Јавни Оглас 1 и 2 у 2021. години) Фонда узајамне помоћи КМСЗТС у 2021. години, намењених за формално образовање чланова, додељена су средства следећем броју чланова огранка Ниш који су запослени у наведеним здравственим установама:

Нишавски округ:
– Специјална болница за психијатријске болести “Горња Топоница“ – 1 члан
– Дом здравља Ниш – 4 члана
– Клинички центар Ниш – 21 члан

Зајечарски округ:
– Здравствени центар Књажевац – 1 члан

Расински округ:
– Дом здравља Крушевац – 4 члана
– Општа болница Крушевац – 29 чланова
– Специјална болница за рехабилитацију „Рибарска Бања“ – 4 члана

Топлички округ:
– Дом здравља Прокупље – 2 члана
– Општа болница “Др Алекса Савић“, Прокупље – 5 чланова

Јабланички округ:
– Општа болница Лесковац – 4 члана

Пчињски округ:
– Здравствени центар Сурдулица – 4 члана
– Здравствени центар Врање – 16 чланова
– Дом здравља Босилеград – 3 члана

Такође, ради континуираног унапређења професионалних способности и знања здравствених радника, у складу са својим обавезама и овлашћењима проистеклим из Закона о здравственој заштити и улогом коју има, КМСЗТС је у 2021. години спровела спољну проверу квалитета стручног рада здравствених установа са територије огранка. Овакво једно деловање има за циљ помоћ у отклањању недостатака у свакодневном раду и вршење утицаја на унапређење квалитета стручног рада у пружању здравствене заштите. У овим тешким временима је као никада неопходно да сви учествујемо у једном заједничком подухвату који има веома битан задатак а то је очување личног и јавног здравља.

Претходна година је била година изазова и борбе, зато нека наредна буде година наде, оздрављења и победе!