12. мај 2021. – Међународни дан медицинских сестара

12. мај 2021. – Међународни дан медицинских сестараОпредељење сваке медицинске сестре је да пружи негу и подршку сваком пацијенту са пуно саосећања. Баш онако како је и зачетница сестринства Флоренс Најтингејл желела, а све у циљу побољшања здравља људи и унапређења професије.

Медицинске сестре имају кључну улогу у пружању здравствене неге и промоцији здравља, а тренутно, заједно са осталим здравственим радницима, улажу велики труд и напор у заустављању ширења зарaзе COVID 19.

После више од годину дана борбе са COVID 19 требамо се осврнути иза себе и видети како је ова пандемија утицала на сестринску професију и како ће утицати на будућност и визију сестринства. Од изузетне важности је показати да су дорасле сваком задатку, да су потребна већа улагања како у њихову едукацију, тако и у њихову заштиту, а све са циљем пружања што боље, сигурније и приступачније неге и заштите. Пандемија је дубоко утицала и променила животе свих нас, а здравствени системи свих земаља су под великом притиском, потребом за иновацијама и оснаживањем капацитета медицинских сестара и других здравствених радника. Истицање значаја и рада медицинских сестара и здравствених техничара, као и других здравствених радника наставља се и током 2021. године коју је Светска здравствена организација прогласила Међународном годином здравствених радника.

Сваке године ICN (Међународно веће сестара), за прославу Међународног дана медицинских сестара препоручује активности и тему сестрама широм света. Тема за 2021. годину је објављена под слоганом Медицинске сестре: глас за вођу – визија будуће здравствене заштите, са жељом да се покаже како ће сестринство изгледати у будућности, као и како ће се професија трансформисати у следећој фази здравствене заштите.

Комора медицинских сестара и здравствених техничара Србије, поводом Међународног дана сестринства, још једном жели да укаже на све изазове и тешкоће са којима се медицинске сестре и здравствени техничари свакодневно суочавају, јер нам сада, више него икада, помажу да наставимо да живимо у здравијем и срећнијем свету, чинећи га лепшим и безбрижнијим.

Честитамо 12. мај свим медицинским сестрама и здравственим техничарима.

Ваша Комора!

12. мај 2021. - Међународни дан медицинских сестара