Промоција и подела Стручно методолошког упутства

Публикација под називом “Стручно методолошко упутство за спровођење кућних посета поливалентне патронажне службе породицама са трудницама и са децом” је настала као одговор на потребе запослених исказане на стручним скуповима који су били посвећени раду ове службе. Свечана промоција и подела ове важне публикације одржана је 28.02.2023. у просторијама Градског завода за јавно здравље Београд, на којој су присуствовале представнице поливалентних патронажних служби свих домова задравља у Београду, представници УНИЦЕФ-а, Коморе медицинских сестара и здравствених техничара и Академије струковних студија – Високе здравствена школе Београд. Скупу се обратила директорка Градског завода за јавно здравље Београд и председница Посебне радне групе Министарства здравља за унапређење рада службе поливалентне патронаже проф. др Душанка Матијевић.

Том приликом стављен је акценат на специфичност рада поливелантне патронажне службе и важност постојања оваквог документа, који ће олакшати рад ове службе и значајно унапредити квалитет свакодневног ангажовања патронажних сестара.

Стручно методолошко упутство за спровођење кућних посета

Након успешне промоције у Београду настављено је представљање и подела упутства поливалентним патронажним службама у Србији. Представнице Градског завода за јавно здравље Београд уз помоћ Коморе медицинских сестара и здравствених техничара, одржале су радне састанке са представницима поливалентних патронажних служби из домова здравља у Србији. Представници огранака Коморе медицинских сестара и здравствених техничара окупили су представнике домова здравља из тих округа на једном месту, те је промоција одржана у Нишу, Крагујевцу, Ужицу и Сремској Каменици.

Нишки огранак окупио је зајечарски управни округ, расински, нишавски, топлички, пиротски, јабланички и пчињски подељено је 233 примерка Упутства а присуствовале су патронажне сестре из 37 домова здравља. Скупу се обратила главна сестра Дома здравља Ниш, председница Извршног одбора КМСЗТ Ниш и представнице Градског завода за јавно здравље Београд. Скуп је завршен продуктивном дискусијом и поделом Упутства.

Промоцији Упутства у Крагујевачком округу обратила се директорка Коморе медицинских сестра и здравствених техничара. Присуствовале су поливалентне патронажне сестре из подунавског, браничевског, шумадијског, поморавског, борског и рашког управног округа. Сестре су изразиле захвалност за креирање и поделу овог документа.

Упутство је представљено поливалентним патронажним сестрама 28 Домова здравља из четири округа током стручног скупа у Великој сали Градске куће у Ужицу. Све учеснике скупа поздравила је градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић, директорка КМСЗТ и председница ИО огранка Ужице. Након представљања Упутства учесници су имали велики број питања за представнике Градског завода за јавно здравље Београд.

У Сремској Каменици окупили су се представници севернобачког управног округа, средњебанатског, јужнобанатског, западнобачког, јужнобачког и сремског, из 42 дома здравља. Промоција је протекла уз велико интересовањем за садржај Упутства, са освртом на важност превентивних посета. Све присутне патронажне сетре преузеле су примерке за своје службе.