Измене Правилника решавају проблем ‎лиценцирања и континуиране едукације здравствених радника

(Напомена: Комплетан текст је преузет са сајта Лекарске коморе Србије)

Представници свих комора‎ здравствених радника – лекара, фармацеута, биохемичара, стоматолога и медицинских сестара и техничара учествовали су у раду данашњег заседања Одбора за здравље и породицу Скупштине Србије, на позив председнице Одбора проф. др Славице Ђукић Дејановић.


Проф. Берислав Векић
Заједнички је идентификована неопходност измена Правилника о лиценцирању и Правилника о континуираној едукацији. Чланови Одбора, као тела законодавне власти, упознати су са предлогом измена државног секретара проф. др Берислава Векића, који је и председник Радне групе Министарства здравља за измене и допуне поменутих правилника, уз учешће директора комора у дискусији. Седници Одбора присуствовао је и председник Здравственог савета Србије, академик Драган Мицић. ‎Предложене измене оцењене су као конструктивне и корисне.


Мр Светлана Стојков
„Огроман проблем са лиценцирањем здравствених радника, на који смо месецима указивали, биће решен доношењем предложених измена. Представници Министарства здравља сагласни су са сугестијама, које смо као коморе дали. Добро је да овакву комуникацију и сарадњу одржавамо и по другим питањима од значаја за заштиту интереса здравствених радника, јер нам је заједнички циљ што бољи квалитет здравствене заштите у Србији“, изјавила је мр Светлана Стојков, директорка Фармацеутске коморе Србије.


Др Весна Јовановић
„Хиљаде медицинских радника којима је претио губитак лиценци биће у знатно бољем положају након усвајања измена Правилника о лиценцирању и Правилника о континуираној едукацији. Актуелни правилници нису на адекватан начин пратили ни праксу, нити њене потребе и њихове измене су неминовност. Разумевање ресорног Министарства за иницијативу коју смо као коморе покренули показује да се у сарадњи са коморама проблеми могу превазилазити кроз ефикасан и отворен дијалог и захвални смо на томе“, изјавила је др Весна Јовановић, директорка Лекарске коморе Србије.


Проф. Витомир Константиновић
„Ја сматрам да ми као лекари морамо да будемо едуковани и да морамо да идемо унапред, да морамо да се усавршавамо баш због тих наших пацијената и да морамо да им пружимо најбољу могућу негу и да их лечимо на најбољи могући начин. Ми смо као и остале коморе обећали да ћемо да организујемо, кад будемо добили право да организујемо скупове, организоваћемо скупове на којима ће се омогућити да 20-ак бодова колеге добију бесплатно“, рекао је проф. Витомир Константиновић, директор Стоматолошке коморе Србије.


Славица Цимбаљевић
„Ми смо први који су издали лиценце, још 31. марта 2008. године, па сми и први ушли у процес релиценцирања, тако да смо већ од 31.01.2015. године имали захтеве за релиценцирање, а од 31.03. решавали те захтеве и суочили се са доста захтева које овај Правилник није добро дефинисао“, изјавила је директорка Коморе биохемичара Србије, др Славица Цимбаљевић.


Радмила Угрица
„У овој ситуацији све коморе су показале синергију и јединство. Радили смо заједнички и сви допринели да ова неизвесна ситуација крене у правцу позитивног разрешења за здравствене раднике. Радује спремност Министарства здравља да прихвати овакву иницијативу, одреагује на њу и надамо се доброј сарадњи и у будућности“, истакла је Радмила Угрица, директорка Коморе медицинских сестара и здравствених техничара Србије.


Проф. Драган Мицић
„Мислим да треба да се подржи иницијатива да се ураде промене Правилника које је проф. Векић са својим тимом направио. Поента КМЕ је да се омогући квалитетна заштита болесника и да се одржи професионална компетентност лекара, здравствених сарадника, стоматолога, биохемичара.. Ако допустимо да то буде бизнис онда смо изгубили.

Овај проблем са 1500 лекара, морамо да решимо. Наравно да нико неће остати без посла, али мислим да је ту била мало крива и Комора. Чини ми се да је, доласком др Јовановић, Комора почела да рaди на начин који је много прихватљивији, изјавио је академик проф. др Драган Мицић, председник Здравственог савета.

Одбора за здравље и породицу Скупштине Србије, као врховно тело, које верификује законодавне предлоге из области здравства, се сагласило са изменама и допунама правилника који ближе уређују дешавања међу здравственим радницима, а која ће надамо се почети да се примењују по објављивању у Службеном гласнику РС, у току народне недеље.

Погледајте видео снимак седнице…